Burgerkennis

Kennis van burgers is onmisbaar om buurtleven te begrijpen en om de kwaliteit van leven, gezondheid en veerkracht te verbeteren. Institutionele kennis – van de overheid, van professionals of van onderzoekers – heeft een beperkt doel en perspectief. Waardevolle kennis is niet gekoppeld aan diploma’s. Daarom brengen we burgerkennis en universitaire kennis bij elkaar.

Ontsluiten van burgerkennis

Hoe ontsluit en maak je burgerkennis? De Universiteitmetdebuurt doet verschillende experimenten. De Manjefiek colleges in het buurtcentrum waren een ontmoeting tussen bewoners en experts over onderwerpen die bewoners belangrijk vinden. Bewoners die de tuin onderhouden maken een tuindagboek: ze tekenen de ervaringen van bezoekers op. De komende periode gaan we de methodieken voor burgerkennis verder verfijnen.

Update 19-04-22:
In mei 2022 starten we met onderzoek naar de manier waarop bewoners elkaar kunnen helpen als ze zich – om welke reden dan ook minder goed voelen. We gaan dat doen op twee plekken – de kinder- en zorgboerderij Daalhoeve en buurtontmoetingsplek Beihuis in winkelcentrum de Brusselse Poort. Mensen kunnen vrijblijvend binnenlopen en koffie drinken. Er zullen ook herstelwerkgroepen plaats vinden, filmavonden, workshops levensverhaal maken etcetera. Op deze manier willen we inzicht geven in dat wat mensen elkaar kunnen beiden en wat professioneels niet kunnen bieden. Meer informatie volgt.

Beihuis Brusselsepoort

In het Beihuis wordt door ervaringsdeskundigen en burgers gewerkt aan veerkracht en herstel. Na een periode van ziekte, verlies van baan of partner, een verhuizing of wat dan ook is het soms moeilijk om de draad weer op te pakken. Bewoners kunnen elkaar daarbij echter helpen.

Wie meer wil weten over de activiteiten in het Beihuis, kan er terecht. Er is een open inloop op:
dinsdag: 10-14 uur
donderdag: 10-14 uur
Vanaf 7 september: woensdag 10-14 uur

https://brusselsepoort.nl/nieuws/buurtnetwerk-opent-beihuis-in-winkelcentrum
https://rtvmaastricht.nl/nieuws/artikel/eindelijk-een-eigen-buurthuis-voor-brusselse-poort

Shape Universiteitmetdebuurt
Jose Sewalt shape

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in de Universiteitmetdebuurt, wil je meer weten of wil je meedoen?

neem contact op