Voorzitter van de volkstuindersvereniging

Armand Vliegen

22-04-2018

Ik ben Armand Vliegen, 41 jaar, getrouwd en heb 2 kinderen, een jongen (8) en meisje (11). Meer dan 10 jaar ben ik zelfstandig ondernemer geweest en op dit moment ben ik huisvader en zit ik in de afrondende fase van mijn HBO-studie ICT. Ook ben ik kandidaat-gemeenteraadslid namens Partij Veilig Maastricht tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen in Maastricht. Ik woon al op Malberg sinds 1981, eerst bij mijn ouders en later heb ik het ouderlijke huis kunnen kopen.

Wat maakt Malberg een fijne wijk?
Het aanbod aan winkels en buitensporten is goed. Je bent ook binnen een paar minuten in het buitengebied. Daarnaast heerst er een goede dynamiek en wordt er veel georganiseerd door vrijwilligers voor de ouderen en de mensen die het, al dan niet tijdelijk, niet alleen redden. Door de goede sociale controle kunnen kinderen in Malberg veilig op straat spelen.

Ben je actief in de buurt?
Ik ben voorzitter van de volkstuindersvereniging, dat doe ik omdat ik het belangrijk vindt dat de vereniging op die locatie voor Malberg behouden blijft. Ik zou me Malberg niet kunnen voorstellen zonder volkstuinen. We zijn nu bezig met een project dat binnenkort start, waarbij mensen die weinig te besteden hebben gratis kunnen komen tuinieren. In ruil geven ze dan 10% van hun oogst aan de buurtbistro in Centre Manjefiek. Zo creëren we verbindingen in de buurt, je haalt mensen uit hun isolement en geeft ze het gevoel dat ze iets voor een ander kunnen betekenen. In maart starten we met de werving.

Ook organiseerde ik onlangs met andere buurtbewoners een kerstboomverbranding met lampionnentocht. Dat was vroeger altijd een happening maar jarenlang lukte het niet dit te organiseren. Het is fijn dat we nu weer de medewerking hebben van de gemeente. Ik doe dat omdat ik het belangrijk dat de wijk ook nog eens samenkomt. En zo maken de nieuwkomers, of ze nu uit Syrië of uit de Randstad komen, ook kennis met lokale Maastrichtse tradities.

Er is in Malberg een nieuw buurtnetwerk in oprichting. Zijn er zaken die jij samen met het buurtnetwerk zou willen oppakken of aankaarten?
Ik maak me wel zorgen om de uitbreiding van de industrie in Lanaken en de plannen voor een weide met zonnepanelen vanuit de gemeente. Dit brengt Malbergs mooie buitengebied in gevaar. Nu ligt die 2,5 km van mijn woning vandaan en is het geluid nog niet hinderlijk. Dadelijk komt dat op sommige plekken vooral bij de nieuwbouw tot op 300m van de bebouwing.

Wat kunnen de Universiteit en de Buurt van elkaar leren?
De universiteit kan leren dat de echte maatschappij hier gebeurt. En het is voor de buurt goed dat de mensen die dat wensen nieuwe kennis op doen. De ene voelt zich vertrouwd met internet en de andere vraagt het liever aan een specialist. Dan kan bijvoorbeeld tijdens een Manjefiek college. Hoe vaak krijg je nu die kans?

Heb je een wens voor de toekomst?
Ik heb genoeg ambities en wensen. Voor de buurt hoop ik dat de gemeente de wijk nog serieuzer gaat nemen en dat er voorzichtig om gegaan wordt met de voorraad sociale huurwoningen. Ook de kinderen van Malberg moeten op Malberg kunnen blijven wonen om die identiteit te bewaren. Voor mezelf hoop ik komend voorjaar af te studeren en verkozen te worden in de gemeenteraad. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan.