Studentenonderzoek Maastricht Noordwest

Winne

01-05-2018

Wie weet heeft u me wel zien rondhangen bij Centre Manjefiek of aan de kantlijn van Sportpark west, op de uitkijk naar vrijwilligers voor mijn onderzoek, en vroeg u zich af wat ik daar met mijn harde g te zoeken had. Wel, ik zal het uitleggen.

Voor mijn studie aan de Universiteit Maastricht heb ik namelijk een onderzoekje gedaan onder de jeugd in Maastricht Noordwest. Ik heb gekeken hoe jongeren die opgroeien in de verschillende wijken van Noordwest betekenis geven aan hun woonomgeving, gezondheid en welzijn. Samen met de jongeren en met andere betrokkenen heb ik om de tafel gezeten. Wat is volgens hen echt belangrijk voor hoe ze zich voelen?

Hier kwam uit dat de jongeren vaak op zoek zijn naar een gevoel van ‘thuis zijn’, en naar antwoorden op vragen als ‘wie ben ik nou echt?’ en ‘wat wil ik bereiken?’. Veel volwassenen herkennen die zoektocht nog uit hun jeugd. Het was bijzonder om te zien dat de jongeren zingeving erg belangrijk vonden voor hun welzijn. Ze benadrukten het belang van het hebben van doelen en idealen, en dat het belangrijk is zelf de eigen regie in handen nemen.

Opgroeien in een omgeving als Noordwest brengt echter heel wat struikelblokken met zich mee. De jongeren zeiden het gevoel van ‘thuis zijn’ niet te kunnen vinden in hun directe leefomgeving. Ze voelen zich niet verbonden met hun buurt en brengen hun tijd door buiten Maastricht Noordwest, zoals bij schoolvrienden die in andere wijken wonen. Of, als de thuissituatie al niet helemaal lekker loopt, spenderen ze meer tijd op de straat, waarbij de kans dat ze in aanraking komen met criminaliteit of drugsgebruik hoog is. Ze vertelden ook dat ze last hebben van de stempel van ‘achterstandswijk’ – dat heeft negatieve invloed op hoe goed ze zich voelen over hun woonomgeving en over zich zelf, en levert gevoel van schaamte op. Maar ‘gezondheid is geloofskracht’, zo sprak een jongen van 18 jaar uit Caberg, waarbij hij het belang van sociale contacten benadrukte, ‘ik haal energie uit de positiviteit van de mensen om me heen’.

Benieuwd naar andere uitspraken van de jongeren uit Noordwest of meer details over mijn onderzoek? Kom dan naar mijn mini-presentatie op 1 februari in het jongerencentrum van Trajekt!