Bloementuin

Auteur: Ine Orbons & Toos Kop

20-12-2021

Een ontdekking
Eigenlijk kwam het door corona dat we midden 2020 de tuin ontdekten. We gingen ommetjes maken door onze buurt, Maastricht Noord-West, en ontdekten toen in het Viegenpark een prachtige bloementuin. Tegenover de nieuwe huizen ligt daar, een beetje verstopt achter een heg, een tuin met de mooiste bloemen en grassen. De aanleg is strak, met terrassen, trappen en muurtjes in dezelfde steensoort als de woningen ernaast. Maar we zagen ook het verval. Het onkruid groeide overal en was in veel perken de baas geworden.

Jammer!
Bij navraag bleek de gemeente de eigenaar. Die onderhoudt de haag eromheen, maait het gras en verwijdert af en toe het onkruid van de paadjes en de trappen. Het oorspronkelijke plan was dat de buurt zelf de bloemperken zou onderhouden. Maar, zoals dat gaat, de tuinierende bewoners werden ouder of zijn verhuisd en de tuin werd langzamerhand aan zichzelf overgelaten. Ook de gemeente deed er al jaren niets meer aan. Wat jammer! vonden wij. We wilden graag een handje helpen, liefst samen met anderen in de buurt, maar hoe?

Samen Groener in het Viegenpark
Intussen zijn we ruim een jaar verder. We hebben ons aangesloten bij Samen Groener Maastricht Noord West. Deze stichting van buurtbewoners wil samen met Universiteit met de Buurt de buurt socialer en groener maken. De aandacht gaat vooral naar het Viegenpark waarin ook de bloementuin ligt. De bedoeling is om in samenwerking met de gemeente van het park een groene ontmoetingsplek te maken voor de buurten eromheen.

SamenGroener organiseert hiervoor al een paar jaar zomeractiviteiten in het park en concerten in de bloementuin. Begin 2022 worden er ook nieuwe natuurelementen geplaatst waarmee kinderen kunnen spelen.

De bloementuin
Het onderhoud van de bloementuin in het park zal stap voor stap worden overgenomen van de gemeente, maar voor dit allemaal geregeld is, zal er nog heel wat water door de Maas stromen. We willen ook de nodige verbeteringen aanbrengen: meer schaduw, meer plekken om te zitten. Het zou een prettige plek moeten worden waar je wil verblijven, met elkaar kunt afspreken en mensen tegenkomen. Als de tuin door de gemeente opgeschoond is, kan het onderhoud van de perken hopelijk weer door buurtbewoners worden gedaan.

Het onderhoud
Intussen zijn we in het voorjaar alvast begonnen. De hele lente, zomer en herfst hebben we woekeraars zoals brandnetels, distels, kweekgras en haagwinde weggehaald. Maar de meeste perken zullen door de gemeente eerst helemaal leeggehaald moeten worden, zodat we daar weer fris kunnen beginnen. Die toezegging hebben we gekregen, maar er is nog geen concreet plan. We zouden graag in het voorjaar al kleine stukjes van 1 of 2 m2 laten adopteren door bewoners van de buurt. Daarin kunnen zij bloemen maar ook kruiden planten, waar ze dan zelf verder voor zorgen.

Wat willen de bewoners?
Bij het werken in de tuin hebben we ook gevraagd naar de mening van de bewoners die zo langskwamen. De verwachtingen zijn heel verschillend. Mensen willen er een rondje maken langs de bloemen en planten, even uitrusten op een bankje, een praatje maken. Anderen komen er met kleine kinderen om ze veilig te laten spelen. Sommige ouders en kinderen hebben al meegeholpen met het tuinwerk, daarvoor nemen we altijd extra gereedschap mee. Oudere kinderen komen er zelf spelen of skeeleren en nog oudere jeugd gaat er even chillen na schooltijd. Uit de reacties blijkt veelal dat er behoefte is aan een groene plek voor ontmoeting.

2022 nieuwe start
Komend jaar worden natuurplek en bloementuin verder ingericht en dan hopen we een mooie (her)start te maken. Terwijl de verbeteringen zichtbaar worden, zullen we de buurt verder erbij betrekken met een nieuwsbrief en vooral activiteiten. We hopen dat veel buurtgenoten de stap zullen zetten om een stukje tuin te adopteren of zich bij ons aan te sluiten als vrijwilliger om de tuin mee te onderhouden.

Dan treffen we elkaar in het groen.

Ine Orbons
Toos Kop