Ervaringen met het Filosofie Cafe

Auteur: Angela

20-10-2020

November 2018 ben ik voor het eerst het Filosofie Café in de Bieb Malpertuis binnen gestapt nieuwsgierig naar wat me te wachten stond.

Ik trof een groepje mij onbekende mensen gezellig aan een grote tafel met koffie/thee. Het thema van deze ochtend was ‘De Dood’ en Sanne (Universiteit Maastricht) gaf een korte inleiding vanuit haar filosofische achtergrond.

Angela filosofie cafe

Daarna was het aan ons om met elkaar in gesprek te gaan, eigen ervaringen en gedachten over dit thema te delen. Dit gebeurde dan ook en er werd uitvoerig met elkaar van gedachten gewisseld. De een actiever dan de ander, er werd naar elkaar geluisterd en ook met elkaar gelachen. Sanne gaf alle ruimte en nam alleen even de leiding om iedereen de kans te geven iets in te brengen.

Mijn eerste ervaring met het Filosofie Café was zo positief, dat ik sindsdien probeer alle bijeenkomsten te volgen. Dit biedt mij de mogelijkheid met anderen van gedachten te wisselen, mijn eigen menig te toetsen en nieuwe inzichten te krijgen. Aangezien ik alleen leef aan de buitenrand van Maastricht Noord West vind ik het fijn om mensen uit de buurt (en elders) te ontmoeten en helpt het mij om niet ‘eenkennig’ te worden.

Ik hou ervan om op deze (veilige) manier samen te kunnen ‘filosoferen’ over allerlei dagelijkse onderwerpen, onderwerpen, die iedereen kunnen raken of waar iedereen, jong of oud, mee te maken kan krijgen.